L’art i el joc

Arrel de la meva lectura de l’article “jugar con arte” escrit per Oriol Ripoll en el suplement ES de la Vanguardia el dia 22 de gener de 2011 (us en recomano la seva lectura), vaig pensar en escriure sobre aquesta joia del món del joc: Jeux d’Enfants de Pieter Bruegel.

En l’article esmentat l’Oriol explica com  alguns museus utilitzen el joc per enganxar al públic no especialitzat i com és usat com una eina d’alt valor pedagògic per museus d’art.

Ara però, em centraré en el que jo considero l’exemple més clar de la relació art i joc, el quadre que Pieter Brueghel va pintar l’any 1560 i que reposa en el museu Kunsthistorisches de Viena (http://www.khm.at/).

En primer lloc em centraré a contextualitzar l’autor de l’obra. Pieter Brueghel el Vell o Bruegel (c.1525 – 1569) fou un pintor i gravador flamenc conegut pels seus paisatges i escenes camperoles. Es té constància que va néixer a Breda, però no se sap del cert si aquest nom designa la ciutat homònima dels Països Baixos o la Bree flamenca, actualment a Bèlgica, que en llatí també rep el nom de Breda

Fou deixeble de  Pieter Coecke Van Aelst, amb la filla del qual, Mayke, es va casar més tard. El 1551 va ser acceptat com a mestre pintor al gremi d’Anvers. Va viatjar a Itàlia poc després, va tornar a Anvers i va instal·lar-se definitivament a Brusel·les deu anys més tard. Va morir en aquesta ciutat el 9 de setembre de 1569 ( informació resumida de l’entrada de Pieter Bruegel a viquipèdia,http://ca.wikipedia.org/wiki/Pieter_Brueghel_el_Vell).

Ara doncs que ja coneixem una miqueta l’autor, ja podem entrar directament a analitzar el quadre des del punt de vista del joc. El quadre és un “matxucat” de jocs tradicionals de l’edat mitjana tots ben posats sobre una tela. Estem parlant de 86 jocs distribuïts en els diferents espais del quadre que són: una casa i les seves afores en forma de plaça, un riu i els carrer de cases adosades.

Entre aquests 86 jocs trobarem baldufes, cavall fort, estels, gallineta cega, saltar, tabes o ossets i molts altres jocs tradicionals en els que ja es jugava en l’època que Bruegel va pintar el quadre i amb la característica comuna que són jocs amb poc o cap material. tots ells són jocs representatius del moment i del lloc d’influència de l’autor.Els jocs estan representats per més de 250 infants ( 168 nens i 78 nenes)  i amb només 1 adult.

Tècnicament és un quadre d’una complexitat enorme ja que és molt complicat pintar tants infants jugant en diferents plans i sense tenir la sensació de desordre i caos. Segons Ferran Costa, pintor i dibuixant de Manresa, és un dels quadres que més li ha costat de copiar en el moment que li vaig fer l’encàrrec de fer una versió contemporànea del quadre. El fantàstic resultat de Ferran us el passo amb aquest document adjunt anomenat Joc de nens de Ferran Costa. Ja veureu que la seva versió està molt aconseguida i que fins i tot hi ha posat algun joc més…

Aquest quadre ha donat peu a molts treballs per part d’escoles i instituts, entre els quals jo he escollit el treball en format powerpoint de l’IES de FLIX, on es presenta una comparativa entre els jocs de Pieter Bruegel i la seva adaptació als nostres dies amb fotos dels alumnes de 1r i 2n d’ESO de l’institut simulant jugar a tots els jocs del quadre.Els alumnes han fet una explicació de cada joc en la presentació. L’enllaç d’aquest treball gestionat per Biel Pubill és  http://www.lariberadebre.com/iesflix/images/documents/premis/Jocs_Pieter_Bruegel.pdf.

En darrer lloc us convido a jugar amb el quadre de “Bruegel Costa”. Espero que passeu una estona molt divertida mirant i buscant jocs!!!

jocs de nens de ferran costa

JUGUES AMB JOC DE NENS

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Article escrit per: Òscar Garcia Pertusa.

Bibliografia i webgrafia sobre l’article:

  • Bardguidjian Maria, los juegos infantiles en Bruegel, ed SM (2006).
  • Huizinga Johan, Homo Ludens, Ed Historia Alianza. Hi ha un capítol relacionant art i joc.
  • Balius Ramon, La nostra portada (joc de nens), nº  93 de la revista Apunts (educació física) del 3r trimestre de l’any 2008.
Anuncis

Deixa un comentari

Filed under articles, jocs tradicionals

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s