JOC I ESPORT: MESSI vs CRISTIANO RONALDO.

En l’article que segueix no penso fer un anàlisi molt profund entre joc i esport si no que el que busco és explicar la diferencia entre la utilització de les paraules esport i joc en base a dos trets distintius i antagònics de dues figures futbolístiques que bipolaritzen el món del futbol:  Messi i Ronaldo.Tots dos però, són referents mundials del futbol i uns excel·lents jugadors de futbol.


Per començar entrem a definir els dos conceptes: en  primer lloc entenem com a JOC tota aquella activitat lúdica que es realitza en un espai i un temps determinat subjecte a unes normes compartides i lliurement acceptades per tots els jugadors i que en si mateix només té l’objectiu de proporcionar plaer o diversió al qui juga.

Per altra banda, podem entendre ESPORT, com aquella activitat motor (provinent del joc) degudament reglamentada i practicada de la mateixa manera per un nombre molt gran de persones de països diferents i que competeixen entre ells per poder obtenir un resultat puntuable que els permeti ser comparats i classificats per ordre.

Vist així doncs podríem dir que entre les moltes diferències entre joc i esport, n’hi ha dues de molt marcades i que ens servirà per fer l’anàlisi de les dues estrelles futbolístiques. Aquests dos aspectes són la diversió i la competitivitat.

Pel que fa a l’aspecte de la diversió, podem observar que Messi és com un nen quan juga ( i dic expressament juga i no competeix o participa o altres mots sinònims). Ell és el primer que es diverteix quan fa el que fa i no li importa res més que continuar divertint-se i divertir a la gent que el mira i que comparteix joc amb ell. És com un nen quan està jugant a 1,2,3 picaparet, simplement juga i s’ho passa bé i gaudeix veient que els seus amics també s’ho passen bé ( quins amics? Doncs Xavi, Iniesta, etc…). En canvi, quan parlem de Cristiano Ronaldo, la paraula diversió no queda reflectida  normalment en la seva cara, els seus gestos i tot el que envolta a la seva manera d’actuar en un camp. Fins i tot, podríem interpretar  dels mateixos gestos que ell no s’ho passa bé jugant ( en la majoria de vegades) , perdó, competint a futbol.

Referent al segon aspecte, la competitivitat, Cristiano Ronaldo viu exclusivament per ser el millor individualment deixant de banda els seus companys i “jugant” únicament per  a ell ( cal reconèixer que individualment és una bèstia de competir). Seria com aquell nen que quan perd, marraneja  i renega fins que l’orgull ja li ha dir prou!. En canvi, Messi competeix sense donar-li tanta importància, només entenent la competició com un aspecte més del joc, com una part que no el preocupa aparentment ja que ell únicament vol jugar, sabent que si ell s’ho passa bé tothom competeix millor i dona el millor de sí mateix “jugant”.

Així doncs, espero que amb aquest exemple hagi quedat reflectit les diferències bàsiques entre joc i esport així com les diferències entre Messi i Ronaldo.

Si voleu més informació per aprofundir en la diferenciació dels termes JOC i ESPORT, us passo un document pdf del meu estimat amic Víctor Baroja on explica amb força claredat que és joc, que és esport i que caracteritza l’evolució natural d’un a l’altre.

Joc i esport. Apunts de Víctor Baroja.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Alguns llibres interessants i fàcils de llegir:

  • Lavega Pere,1000 Juegos y deportes populares y tradicionales, Editorial Paidotribo (1999)
  • Jose Gonzalez Porto, El juego y los deportes Enciclopedia de la recreación, Ed Panorama (1967).
  • Lavega Pere, Juegos y deportes populares tradicionales, Ed Inde (2000). Consultar especialmente el capítol 6: la conversió dels jocs populars i tradicionals al esport.
  • Pelegrí Macià, Del joc a l’esport, Pagès editors (1997). Quadern de crèdits variables de ESO.
Anuncis

Deixa un comentari

Filed under articles

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s