Curses de pedres

Cursa de pedres a Olvaneja.2010

Avui us proposo una activitat que podem fer durant els dies de vacances i que ens permet jugar amb família: una cursa de pedres!!!!!

Les curses de pedres són un joc tradicional que actualment està molt localitzat en petites poblacions com Prat de Compte (Terra Alta) o Ascó ( Ribera d’Ebre) i que anys endarrere tenien una gran importància dins el programa festiu de les festes majors de la majoria de pobles del nostre país.

Les curses de pedres han estat un element cabdal dins l’activitat lúdica dels nostres avis, donant lloc a anècdotes i rivalitats molt importants entre corredors de diferents pobles. El fet de ser el guanyador de la cursa anual de pedres donava un prestigi important al corredor i  a part rebia els premis corresponents ja fos en metàl·lic o en espècies ( animals o menjar).

Segons la web Olvaneja ” les curses sempre han estat un tipus de joc molt habitual en festes majors on els adults demostraven les seves habilitats i la seva força davant de tota la població i davant d’altres poblacions veïnes. Els guanyadors eren admirats. La pràctica del joc, per tant, portava associada el prestigi i el reconeixement”

Actualment el joc de la cursa de pedres ha perdut molta força ja que la majoria de festes majors han perdut les curses i jocs tradicionals, però encara podem trobar alguns indrets on es practica la cursa de pedres “oficial” com Prat de Compte. La cursa de pedres la podreu gaudir dins el marc de les festes d’agost del mateix poble. Us transcrivim la seva explicació en la web fires i festes:

La Cursa de les Pedres: Es du a terme a la plaça de l’Església, on quatre participants han de recollir un total de vint-i-quatre pedres, d’una en una, col·locades de filera i dipositar-les (no llançar-les i encistellar-les) en un cabàs que hi ha a un extrem de la filera; L’ordre en que es recullen és indiferent. Finalment, el primer participant que acaba de recollir-les, ha d’anar a l’altre extrem de la plaça, on hi ha l’Alcalde, i li ha de donar la mà per tal de donar la cursa per acabada. Tant les pedres com els cabassos que utilitzen per aquesta cursa, es conserven d’un any per l’altre i nomès tenen aquesta utilitat”

Com a mostra gràfica de la cursa us pengem un vídeo que hem trobat al Youtube d’una cursa de pedres organitzada a Prat de Compte l’any 2009 amb música de la cobla inclosa per donar-li més litúrgia a la cursa!!!

Finalment us proposo una web anomenada Olvaneja que ens mostra la diada que a la població d’Olvan (Berguedà) dediquen a la filosofía Slow i  que l’any 2010 va estar dedicada als jocs tradicionals i on hi ha una breu descripció de la cursa de pedres!!!! Si voleu llegir-la, cliqueu Cursa de pedres a Olvaneja

Us animem a que organitzeu curses de pedres allà on sigueu: càmping, sopar de veïns o jugant en família!!!!!

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under jocs motors o jocs del pobre, jocs tradicionals, Uncategorized

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s